miercuri, 2 aprilie 2008

2008-anul international de promovare a dialogului intercultural




Anul 2008 este declarat, atat de ONU cat si de Uniunea Europeana, „anul civilizatiei si dialogului in lume"
Obiectivele declarate ale Uniunii Europene pe aceasta tema se refera la „promovarea dialogului ca un instrument care să-i ajute pe cetăţenii europeni, ca şi pe cei care trăiesc în UE, să dobândească acele cunoştinţe şi aptitudini care să le permită să stăpânească un mediu mai deschis şi mai complex, precum şi sensibilizarea cetăţenilor europeni, ca şi pe toţi cei care trăiesc în UE, în privinţa importanţei de a dezvolta o cetăţenie europeană activă şi deschisă spre lume, care să respecte diversitatea culturală şi care să fie fondată pe valori comune.
Programul va cuprinde o conferinta dedicata dialogului intercultural ca “valoare fundamentala a UE” in materie de cultura, presa, educatie, dezvoltare economica, si un eveniment artistic cu participare protocolara la nivel inalt.
Romania este prezenta la aceasta conferinta, prin contributii aduse de Demeter Andras, Secretar de Stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), Adriana Popp, consilier afaceri europene in MCC si Raluca Pop, Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene.
Pentru anul 2008, Dialogul Intercultural a fost definit ca cea mai sigura cale spre o mai buna intelegere si convietuire intre cei 500 de milioane de cetateni europeni. Uniunea Europeana a identificat mai multe arii tematice, unde dialogul intercultural este prezent zi de zi, si anume: cultura, educatia, migratia, minoritatile, religia si tineretul.
La Cluj, Muzeul National de Arta a organizat un atelier de lucru cu reprezentantii muzeelor din cadrul Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, iar Casa Tranzit si British Council vor prezenta programele derulate in cadrul AEDI si vor proiecta filme pe teme de diversitate etnica.
MCC a anuntat, inca de anul trecut, ca a elaborat o strategie, prezentata in septembrie 2007 Consiliului Europei, care prevede finantarea si organizarea unor actiuni si proiecte culturale care sa aduca in atentia publicului conceptele de diversitate culturala si de dialog intercultural.

Niciun comentariu: